A kezdetek

A ma társként tartott állatokat évezredek óta eteti az ember, azonban a XIX. század végéig kell várni, amíg megjelenik a kész állateledel, és az arra való igény, ugyanis az ipari forradalom idején keletkező jólét lehetővé tette, hogy Angliában egyre több háztartásban tartsanak kutyát vagy macskát.

1860-ban James Spratt amerikai üzletember fejéből pattant ki az az ötlet, hogy  előállítja és  kereskedelmi forgalomba hozza az első kutyakekszet. A mai jutalomfalatok elődjét gabonából, zöldségekből és marhavérből állították elő és azonnal nagy siker lett, főleg a vadászkutyákat tartók körében. 30 évvel később az USA-ban is elkezdték gyártani, és egyre több vállalkozás fejlesztette ki a saját keksz és szemcsés kutyaeledel receptjét az akkori táplálási ismeretek felhasználásával, majd 1922-ben állították elő az első konzerv kutyaeledelt, és 1930-ban Európában, az Egyesült Királyságban kezdődött meg a konzerv állateledel tömeggyártása. Az 1960-as évek elején fejlesztették ki az első speciális állateledelt kölyökkutyák számára. Az 1980-as évek közepén foglalták össze először a kutyák és macskák táplálásának tudományos alapjait  (U.S. National Academy of Sciences’ National Research Council).

Az első termékek előállítása óta eltelt több, mint másfél század alatt az állateledel ipar hatalmas változáson ment keresztül, és ma több tudományág eredményeit felhasználva készülnek a számtalan változatban megtalálható termékek.

A technológiai és tudományos haladásnak köszönhetően az elmúlt évtizedekben pedig robbanás-szerű fejlődés ment végbe, a táplálási igények mellett az állateledelek többsége az egészségre és az állat jólétére előnyös összetevőket tartalmaznak, és folyamatosan bővül a funkcionális állateledelek választéka.

A kész állateledelek népszerűségének titka, hogy az állatok táplálási igényeinek és ízlésének megfelelő receptek alapján készül, és az így etetett kutyák és macskák tovább élnek, felhasználásuk egyszerű, kényelmes és higiénikus és biztonságos.

A kezdetek

A ma társként tartott állatokat évezredek óta eteti az ember, azonban a XIX. század végéig kell várni, amíg megjelenik a kész állateledel, és az arra való igény, ugyanis az ipari forradalom idején keletkező jólét lehetővé tette, hogy Angliában egyre több háztartásban tartsanak kutyát vagy macskát.

1860-ban James Spratt amerikai üzletember fejéből pattant ki az az ötlet, hogy  előállítja és  kereskedelmi forgalomba hozza az első kutyakekszet. A mai jutalomfalatok elődjét gabonából, zöldségekből és marhavérből állították elő és azonnal nagy siker lett, főleg a vadászkutyákat tartók körében. 30 évvel később az USA-ban is elkezdték gyártani, és egyre több vállalkozás fejlesztette ki a saját keksz és szemcsés kutyaeledel receptjét az akkori táplálási ismeretek felhasználásával, majd 1922-ben állították elő az első konzerv kutyaeledelt és 1930-ban Európában, az Egyesült Királyságban kezdődött meg a konzerv állateledel tömeggyártása. Az 1960-as évek elején fejlesztették ki az első speciális állateledelt kölyökkutyák számára. Az 1980-as évek közepén foglalták össze először a kutyák és macskák táplálásának tudományos alapjait  (U.S. National Academy of Sciences’ National Research Council ).

Az első termékek előállítása óta eltelt több, mint másfél század alatt az állateledel ipar hatalmas változáson ment keresztül és ma több tudományág eredményeit felhasználva készülnek a számtalan változatban megtalálható termékek.

 A technológiai és tudományos haladásnak köszönhetően az elmúlt évtizedekben pedig robbanás-szerű fejlődés ment végbe, a táplálási igények mellett az állateledelek többsége az egészségre és az állat jólétére előnyös összetevőket tartalmaznak, és folyamatosan bővül a funkcionális állateledelek választéka.

A kész állateledelek népszerűségének titka, hogy az állatok táplálási igényeinek és ízlésének megfelelő receptek alapján készül, és az így etetett kutyák és macskák tovább élnek, felhasználásuk egyszerű, kényelmes és higiénikus és biztonságos.

Követelmények

Az állateledeleknek meg kell felelniük az alábbi követelményeknek:

  • Teljes értékű állateledel: a napi adag megfelelő mennyiségben és arányban  tartalmazza a kutya vagy macska számára szükséges összes tápanyagot.
  • Emészthető: az állateledelt emészthető és a tápanyagok felszívódnak.
  • Ízletes: a kutya vagy macska szívesen fogyasztja.
  • Biztonságos: nem tartalmaz mérgező, illetve olyan anyagokat, amelyek károsak, továbbá, megfelelő tárolás esetén megőrzi minőségét.

Követelmények

 

Az állateledeleknek meg kell felelniük az alábbi követelményeknek:

  • Teljes értékű állateledel: a napi adag megfelelő mennyiségben és arányban  tartalmazza a kutya vagy macska számára szükséges összes tápanyagot.
  • Emészthető: az állateledelt emészthető és a tápanyagok felszívódnak.
  • Ízletes: a kutya vagy macska szívesen fogyasztja.
  • Biztonságos: nem tartalmaz mérgező, illetve olyan anyagokat, amelyek károsak, továbbá, megfelelő tárolás esetén megőrzi minőségét.

Biztonságosság

Ez Európai Unióban gyártott állateledelekre szigorú szabályozás vonatkozik. Emellett az illetékes hatóságok az állateledeleket, az ahhoz felhasznált alapanyagokat és a gyártóüzemeket – az élelmiszerekhez hasonlóan – rendszeresen ellenőrzik.

  A gyártó jogszabályok betartásán túlmutatóan is felelős termékéért. Ebben segítséget nyújt az  európai állateledel ipar biztonságos és minőségi gyártás követelményeit összefoglaló útmutatója  FEDIAF (European Pet Food Industry Federation) Nutrition Guidelines, amelynek tartalmazza a minőségi irányítási rendszerre vonatkozó ajánlásokat is.

Biztonságosság

 

Ez Európai Unióban gyártott állateledelekre szigorú szabályozás vonatkozik. Emellett az illetékes hatóságok az állateledeleket, az ahhoz felhasznált alapanyagokat és a gyártóüzemeket – az élelmiszerekhez hasonlóan – rendszeresen ellenőrzik.

  A gyártó jogszabályok betartásán túlmutatóan is felelős termékéért. Ebben segítséget nyújt az  európai állateledel ipar biztonságos és minőségi gyártás követelményeit összefoglaló útmutatója  FEDIAF (European Pet Food Industry Federation) Nutrition Guidelines, amelynek tartalmazza a minőségi irányítási rendszerre vonatkozó ajánlásokat is.

A recept

A táplálás tudományos alapjai

Az elmúlt évtizedekben az állatorvosok és táplálkozástudományi szakemberek egyre több ismeretet szereztek arról, mire van szükség az állatok egészséges fejlődéséhez. Az állateledel ipar erre alapozva fejleszti tovább termékeit, ügyelve arra, hogy a kész állateledel biztosítsa a kutyák és macskák igényeihez feltétlenül szükséges tápanyagokat, és hozzájáruljon az állat jólétéhez, hosszú és egészséges életéhez. Ennek eredményeként a kutyák és macskák gazdái azt tapasztalják, hogy a kiegyensúlyozott táplálás kedvenceik életét évekkel is meghosszabbíthatja.

Az állateledel ipar folyamatosan frissülő tudományos bázisú útmutatók alapján állítja össze az állateledelek receptjeit. A világszerte használt hivatalosan elismert dokumentumok közé tartoznak: az USA Élelmiszer Ellenőrző Hatóság (AAFCO) és az USA Tudományos Akadémia Kutatási Tanácsal (NRC), valamint az Európai Állateledel Ipari Szövetség (FEDIAF) táplálási útmutatója (Nutrition Guidielines).

A felsorolt dokumentumok tartalmazzák a kutyák és macskák alapvető tápanyagigényét a különböző életszakaszra vonatkozóan, hiszen a kölyök, vagy vemhes kutyának vagy macskának jelentősen eltérnek az igényei az idősödő állattól. Az előírások betartása nagyon fontos, mivel a teljes értékű állateledel napi adagjának tartalmaznia kell az összes szükséges tápanyagot. A kiegyensúlyozottság előírásainak betartása biztosítja a tápanyaghiány, illetve a túlsúly kialakulásának megelőzését.

Az Európai Állateledel Ipari Szövetség (FEDIAF) részben az NRC irányelveire, részben saját kutatásaira és a vezető gyártók tapasztalataira alapozva elkészítette, és folyamatosan frissíti a Kutyák és Macskák Táplálkozási Útmutatóját, amelyet az állateledel gyártók gyakorlati kézikönyvként használnak.

A referenciaként használt FEDIAF Táplálási  Útmutató  javaslatokat tesz a fizikai aktivitás és az életkor függvényében, megvizsgálja a tápanyagok metabolizmusát (anyagcseréjét), a táplálási hiányosságokat, és az ebből fakadó betegségeket. Az állateledel ipar a napi adagok kiszámításához, a kutatási programok kialakításához is használja.

 

Alapanyagok

Az alapanyagok megválogatása és feldolgozása kulcsfontosságú az állateledel tápértéke, biztonságossága, minősége és ízletessége szempontjából.

Az állateledel ipar sokféle növényi és állati eredetű nyersanyagot használ, amelyek feleslegként jelentkeznek az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban, például olyan vágóhídi melléktermékek, mint a tüdő, vese vagy gége, amelyeket nem használnak fel élelmiszerként, vagy a halfeldolgozás során keletkezett felesleget.

Az állateledel ipari felhasználás révén hasznos és korszerű termékek keletkeznek és a felesleg feldolgozása hozzájárul a fenntarthatósághoz.

Fontos tudni, hogy az állateledel iparban felhasznált összes állati eredetű alapanyag állatorvos által ellenőrzött, és megfelel az emberi fogyasztásra való alkalmasság követelményének. Az alapanyagokra vonatkozó higiéniai előírások nem enyhébbek az élelmiszerekénél és a beszállítói folyamatot – pl. a begyűjtés, szállítás és a hűtési láncot – ellenőrzik.

Az Európai Unió részletesen szabályozza a felhasználható alapanyagokat, beleértve az adalékokat, amelyekre a gyártási folyamathoz, vagy az állateledel minőségének, ill. különlegességéhez, ízletességének, vagy eltarthatóságához, stb. szükség van. Az adalékok engedélyezését szigorú szabályokhoz kötik, amelyeket az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) tudományos véleménye alapján alakít ki az Európai Bizottság.    

Az állateledel termékek receptje a nyersanyag-ellátottság függvényében változhat, de mindig tartalmaznia kell a deklarált tápanyagokat.   

A táplálás tudományos alapjai

Az elmúlt évtizedekben az állatorvosok és táplálkozástudományi szakemberek egyre több ismeretet szereztek arról, mire van szükség az állatok egészséges fejlődéséhez. Az állateledel ipar erre alapozva fejleszti tovább termékeit, ügyelve arra, hogy a kész állateledel biztosítsa a kutyák és macskák igényeihez feltétlenül szükséges tápanyagokat, és hozzájáruljon az állat jólétéhez, hosszú és egészséges életéhez. Ennek eredményeként a kutyák és macskák gazdái azt tapasztalják, hogy a kiegyensúlyozott táplálás kedvenceik életét évekkel is meghosszabbíthatja.

Az állateledel ipar folyamatosan frissülő tudományos bázisú útmutatók alapján állítja össze az állateledelek receptjeit. A világszerte használt hivatalosan elismert dokumentumok közé tartoznak: az USA Élelmiszer Ellenőrző Hatóság (AAFCO) és az USA Tudományos Akadémia Kutatási Tanácsal (NRC), valamint az Európai Állateledel Ipari Szövetség (FEDIAF) táplálási útmutatója (Nutrition Guidielines).

A felsorolt dokumentumok tartalmazzák a kutyák és macskák alapvető tápanyagigényét a különböző életszakaszra vonatkozóan, hiszen a kölyök, vagy vemhes kutyának vagy macskának jelentősen eltérnek az igényei az idősödő állattól. Az előírások betartása nagyon fontos, mivel a teljes értékű állateledel napi adagjának tartalmaznia kell az összes szükséges tápanyagot. A kiegyensúlyozottság előírásainak betartása biztosítja a tápanyaghiány, illetve a túlsúly kialakulásának megelőzését.

Az Európai Állateledel Ipari Szövetség (FEDIAF) részben az NRC irányelveire, részben saját kutatásaira és a vezető gyártók tapasztalataira alapozva elkészítette, és folyamatosan frissíti a Kutyák és Macskák Táplálkozási Útmutatóját, amelyet az állateledel gyártók gyakorlati kézikönyvként használnak.

A referenciaként használt FEDIAF Táplálási  Útmutató  javaslatokat tesz a fizikai aktivitás és az életkor függvényében, megvizsgálja a tápanyagok metabolizmusát (anyagcseréjét), a táplálási hiányosságokat és az ebből fakadó betegségeket. Az állateledel ipar a napi adagok kiszámításához, a kutatási programok kialakításához is használja.  Letölthető: http://www.fediaf.org/self-regulation/nutrition.html

 

Alapanyagok

Az alapanyagok megválogatása és feldolgozása kulcsfontosságú az állateledel tápértéke, biztonságossága, minősége és ízletessége szempontjából.

Az állateledel ipar sokféle növényi és állati eredetű nyersanyagot használ, amelyek az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban feleslegként jelentkeznek, például olyan vágóhídi melléktermékek, mint a tüdő, vese vagy gége, amelyeket nem használnak fel élelmiszerként, vagy a halfeldolgozás során keletkezett felesleget. Az állateledel ipari felhasználás révén hasznos és korszerű termékek keletkeznek és a felesleg feldolgozása hozzájárul a fenntarthatósághoz.

Fontos tudni, hogy az állateledel iparban felhasznált összes állati eredetű alapanyag állatorvos által ellenőrzött, és megfelel az emberi fogyasztásra alkalmasság követelményének. Az alapanyagokra vonatkozó higiéniai előírások nem enyhébbel az élelmiszerekénél és a beszállítói folyamatot – pl. a begyűjtés, szállítás és a hűtési láncot – ellenőrzik.

Az Európai Unió részletesen szabályozza a felhasználható alapanyagokat, beleértve az adalékokat, amelyekre a gyártási folyamathoz, vagy az állateledel minőségének, ill. különlegességéhez, ízletességének, vagy eltarthatóságához, stb. szükség van. Az adalékok engedélyezését szigorú szabályokhoz kötik, amelyeket az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) tudományos véleménye alapján alakít ki az Európai Bizottság.    

Az állateledel termékek receptje a nyersanyag-ellátottság függvényében változhat, de mindig tartalmaznia kell a deklarált tápanyagokat.   

A gyártási folyamat

Az állateledel ipar élelmiszer-ipari technológiát használ. Az alábbi – angol nyelvű – animációs videó segítségével képet kaphatunk a folyamatról:

Ugrás a lap tetejére